Welkom Bij Holland Jikiden Kan

Holland_Jikiden_Kan_logo_rood
Holland_Jikiden_Kan_logo_rood
Holland_Jikiden_Kan_logo_rood

Wat is iaido?

Iaido kan omschreven worden als de kunst van het zwaard trekken. Ook wordt het omschreven als de weg van harmonie.

Iaido is een vechtkunst dat zijn oorsprong kent in Japan rond 1600 ad. Het is ontwikkeld nadat de periode van burgeroorlogen Japan voorbij waren en diende als middel dat de Samoerai hun vaardigheden met het zwaard niet zouden verliezen. Tegenwoordig word iaido gebruikt als middel tot zelfontwikkeling. Door te trainen met de katana, geef je gelegenheid tot trainen van innerlijke discipline en het versterken van lichaam en geest.

Iaido bestaat uit een verzameling van gevecht situaties waar in een vastgelegde vorm gereageerd word op een aanval van een tegenstander. Deze worden kata´s genoemd. Het doel is om je tegenstander uit te schakelen door je zwaard te trekken dat direct opgevolgd word door een (tegen)aanval.

Bij iaido vecht je met een denkbeeldige tegenstander. Deze wordt door veel beoefenaars gezien als je eigen innerlijke slechte eigenschappen die overwonnen moet worden. Ondanks dat iaido zonder echte tegenstander beoefend word, kan met training de intensiteit  hetzelfde zijn als een echt gevecht.

Holland Jikiden Kan

Wij beoefenen de zen Nihon kendo renmei iaido(een internationale standaard vorm die overal ter wereld hetzelfde is) en Muso Jikiden Eishin ryu koryu (oude stijl vormen uniek voor onze school lijn).

Training: Binnen onze dojo, wordt het minimum leeftijd van 14 jaar gehanteerd voor het starten met iaido. Iaido kan beoefend worden door mannen en vrouwen, jong en oud.

Beginnende iaidoka starten met een houten wapen (bokken). Na het behalen van examens, breid je uit naar een iaito, een ongeslepen wapen. Lessen starten met Kihon(basisoefeningen) als warm up en techniekoefening. Hierna worden de kata’s doorgenomen.

Wij zijn een aftakking van de School Rokushikan Kyoto in Japan . De hoofd van onze stijl is Morita Tadahiko Sensei, achtste dan hanshi (de hoogst te behalen graad in iaido).

Er wordt les gegeven door Liam Myers en Jolanda Myers – van der Veer,  beiden 5de dan. Zij beoefenen 16 jaar deze kunst.

Je bent zeer welkom om een proefles te doen. Het enigste wat je nodig hebt is gymkleding en veel motivatie. Indien je het leuk vindt om te komen kijken kan je met ons contact opnemen via de onderstaande link.