Sinds 2015 bieden we kids kendo aan en waren hiermee één van de eerste dojo’s in Nederland. Inmiddels zijn diverse dojo’s ons gevolgd en heeft Nederland een kleine maar gezonde jeugd kendo groep.
Kinderen kunnen bij ons beginnen met kendo vanaf ongeveer 7 jaar en is geschikt voor meiden en jongens. De training wordt vol enthousiasme gegeven door Angelica Konieczek, 2e dan Kendo.
Omdat de groep jeugdleden toch behoorlijk klein is wordt per seizoen gekeken waar de behoefte ligt en wat nodig is om de kinderen/tieners te laten genieten en groeien in het kendo. Op dit moment hebben we twee jeugdgroepen. Een jonge jeugdgroep van 8 t/m 11 jaar en een tienergroep 13+ jaar. Beide groepen trainen op hun eigen manier zodat dit aansluit bij hun niveau en behoefte.
Bij de jongste groep is dat een speelse manier waarbij het contact met het kind voorop staat, maar natuurlijk ook het leren zwaardvechten centraal staat. Hierbij is de overgang van het zonder bogu (harnas) trainen naar met bogu trainen heel belangrijk. Dit zal voor ieder kind een ander moment zijn.
De inmiddels gevorderde tieners van 13 jaar en ouder is de andere groep. Met gemiddeld 5 jaar ervaring behoren ze tot de Nederlandse top. Daarom is sinds september 2021 deze groep samengevoegd met de volwassenen. Mocht er door de aanwas van beginnende tieners een andere behoefte ontstaan dan kijken we wat mogelijk is. Dit zal dan op de Zaterdag zijn.
Op het moment dat je start met kendo is er één trainingsmoment in de week (de zaterdag). Als je de basis eenmaal hebt geleerd en je vindt het leuk, je traint inmiddels in bogu en je bent klaar voor een uitdaging dan mag je ook meetrainen met de gemengde volwassen trainingen op de Zaterdag.
Informatie voor toekomstige leden (informatie voor ouders is te vinden onderaan deze pagina):
Wat betekent ‘kendo’?
Kendo is een Japanse sport en het betekent; ‘de weg (do) van het zwaard (ken)’!
Maar ja, wat betekent dat dan weer? ‘De weg van het zwaard’ betekent; dat je op een soort ontdekkingsreis gaat om te leren zwaard vechten, maar ook een reis waar jij als mens sterker en beter van wordt. En die reis houdt nooit op. Je bent nooit uitgeleerd. Ook al ben je 80 jaar.
Je leert natuurlijk aanvalstechnieken en verdedigingstechnieken en ook al mogen we maar 3 trefvlakken raken er zijn veel en moeilijke technieken. Maar ja, dat is niet het enige wat je nodig hebt om een zwaardgevecht te overleven. Je leert om goed te kijken, ook om niet bang te zijn, vertrouwen te hebben in wat je zelf kunt. Je leert jezelf en anderen te respecteren. Oh ja, je leert ook nog wat Japans.
Wat is belangrijk om te weten
Etiquette (regels) waren bij de samoerais erg belangrijk. Stel je voor dat je vroeger als samoerai met je katana (zwaard) rondliep en dan per ongeluk tegen iemand aanbotste, of nog erger dat je een verkeerde opmerking maakte. Vaak was dit reden genoeg om een duel op leven het dood uit te vechten. Om te voorkomen dat dit vaak gebeurde hebben ze regels afgesproken (etiquette) waar iedereen zich aan houdt. Deze regels hebben wij in de dojo ook. Het Japanse woord daarvoor is ‘Reiho’.
De belangrijkste regels in de dojo zijn deze:
– Op tijd voor de training komen.
– Als je de dojo binnenkomt groet je naar de kamidana (altaar). Je groet daarmee de ruimte waarin jij gaat sporten en je zegt in je hoofd tegen jezelf dat je tijdens de training je uiterste best gaat doen.
– In de dojo respecteer je iedereen die aanwezig is.
– Zodra je in de dojo bent, dan zorg je ervoor dat je je spullen klaar maakt voor de training. Shinai (bamboe zwaard) klaarleggen of pakken en later, als je een eigen bogu (harnas) hebt trekt je hiervan de ‘tare’ en de ‘do’ aan en leg je de ‘kote’ en ‘men’ klaar langs de rand van de gymzaal.
– De rest van de ‘Reiho’ wordt je tijdens de lessen uitgelegd.
Belangrijke regels over de shinai (bamboezwaard):
We trainen natuurlijk met een bamboezwaard maar we doen net alsof het een echte katana (scherp zwaard) is. De samoerai geloven namelijk dat je zwaard een deel van jezelf is, net als je arm of je been. En als je er vaak mee traint dat er ook een deel van je ziel in je zwaard gaat wonen. Een zwaard werd gebruikt om je heer te dienen en je eer te redden en dat gebeurde meestal tijdens een veldslag of een duel. Dus met onze shinai (bamboe zwaard) gaan we ook eervol om. Hoe doe je dat?
– Je leunt nooit op je shinai, en gebruikt hem niet als wandelstok. (bij een echt zwaard zou de punt daar erg bot van worden)
– Zet je een shinai tegen de muur dan doe je dat met de punt naar boven (anders wordt weer de punt bot)
– Als er een shinai op de grond ligt dan stap je daar nooit overheen. Maar je loopt er omheen.
Dit zijn zo een paar regels waar we ons aan houden. De rest leer je vanzelf.
Wat ga je leren?
Uiteindelijk doe je het allemaal voor het gevecht tussen twee samoerai. In vol harnas bewapend met je eer, je ‘spirit’, je doorzettingsvermogen, je techniek en je zwaard elkaar proberen te verslaan.
Om dit goed te kunnen zul je een aantal dingen moeten oefenen.
Hoe je moet lopen, hoe je de shinai vasthoudt en natuurlijk hoe je met je shinai slaat.
Ook leer je waar je mag slaan. Kendo kent voor de jeugd 3 plekken waar je mag slaan. Uiteraard alleen als deze beschermd in door een bogu (harnas);
– Op je hoofd (men)
– Op je voorste pols (kote)
– Op je zij (do)
En natuurlijk leer je wanneer je een geldig punt krijgt in een gevecht. Want ook al raak je één van de trefvlakken dan levert je dat niet zomaar een ippon (punt) op.
Lijkt het je leuk? kom dan een proefles doen.
Informatie voor ouders
Kendo is een Budo. Bu-do bestaat uit twee karakters bu wat krijger/gevecht of oorlog betekent en do staat voor de weg of het pad. Het doel van welke budo dan ook is ontwikkeling van het individu op mentaal en fysiek vlak.
De AJKF(All Japan Kendo Federation):
The concept of Kendo is to discipline the human character through the application of the principles of the Katana (sword).
The purpose of practicing Kendo is:
To mold the mind and body, To cultivate a vigorous spirit,
And through correct and rigid training, To strive for improvement in the art of Kendo,
To hold in esteem human courtesy and honor,To associate with others with sincerity,
And to forever pursue the cultivation of oneself.
This will make one be able:
To love his/her country and society,
To contribute to the development of culture
And to promote peace and prosperity among all peoples.
(The Concept of Kendo was established by All Japan Kendo Federation in 1975.)
Binnen de dojo streven wij de hierboven genoemde principes na. Elk kind wordt individueel gezien en bewandelt zijn eigen pad op weg naar groei. Door de reiho (etiquette) wordt er een veilige omgeving gecreeërd die ruimte geeft aan iedereen. Elk lid krijgt/ heeft verantwoordelijkheden die passen bij zijn of haar niveau. Dit begint bij het klaarmaken van de dojo en het aantrekken van je uitrusting voor aanvang van de training. Tijdens de training ben je verantwoordelijk voor het goed kunnen uitvoeren van de oefeningen door je mede kendoka.
We trainen in een ontspannen sfeer maar is soms fysiek zwaar en het kan natuurlijk wel eens een blauwe plek opleveren als er per ongeluk mis geslagen wordt.
Wat heb je nodig om te beginnen met Kendo?
Een shinai (bamboezwaard) een shinai-bag (tas) een Kendogi (kendojasje) en hakama (broekrok). De bogu (harnas) die we dragen kan een tijdje van de vereniging geleend worden. We hebben er in totaal 4. Als je het na een tijdje nog steeds leuk vindt dan wordt het tijd om een bogu (harnas) te kopen.
Een keer komen kijken of meedoen met uw zoon of dochter is altijd mogelijk.