Iaido

Wat is iaido?

Een omschrijving van het woord iaido is: ”De weg van het continue Bewustzijn
Dit houd in dat je zodanig in harmonie bent met je omgeving, dat niets je ontgaat.

Iaido is een budo dat zijn oorsprong kent in Japan rond 1600 ad. Het is ontwikkeld nadat de periode van burgeroorlogen in Japan voorbij waren en diende als middel dat de Samoerai hun vaardigheden met het zwaard niet zouden verliezen.

Tegenwoordig word iaido gebruikt als middel tot zelfontwikkeling. Door te trainen met de katana  stimuleer je je innerlijke discipline en versterk je zowel je lichaam en je geest.

Iaido is een verzameling van gevecht situaties waar in een vastgelegde vorm gereageerd word op een aanval van een tegenstander. Dit worden ook wel kata´s genoemd. Het doel is om je tegenstander uit te schakelen door je zwaard te trekken dat direct opgevolgd word door een dodelijke aanval.

Bij iaido vecht je met een denkbeeldige tegenstander, deze wordt door veel beoefenaars gezien als je eigen innerlijke slechte eigenschappen die overwonnen moet worden. Ondanks dat iaido zonder echte tegenstander beoefend word, is de intensiteit nog hetzelfde als een echt gevecht.

Holland Jikiden Kan

In onze dojo beoefenen wij Muso Jikiden Eishin ryu iaido, dit is één van de vele verschillende stijlen die wereldwijd beoefend worden. In de dojo trainen wij seitei iai (een internationale standaard vorm die overal ter wereld hetzelfde is) en Muso Jikiden Eishin ryu koryu (oude stijl vormen uniek voor onze school lijn).

Er zijn vier delen die een kata (gevecht) één geheel maken:

  • Nukitsuke : het trekken van het zwaard, direct gevolgd door een snijdende slag
  • Kiritsuke : de snijdende of stekende slag na nukitsuke
  • Chiburi : het afschudden van het bloed van het zwaardblad
  • Noto : het opbergen van het zwaard in de schede

Iaido kan beoefend worden door mannen en vrouwen, jong en oud. Binnen onze dojo, wordt het minimum leeftijd van 14 jaar gehanteerd voor het starten met iaido.

Beginnende iaidoka starten met een houten wapen (bokken). Na het behalen van examens, breid je uit naar een iaito, een ongeslepen wapen.


De iaidoka tijdens het trainen.

Er wordt les gegeven door Liam Myers en Jolanda Myers – van der Veer,  beiden 5de dan. Zij beoefenen ongeveer 14 jaar deze kunst.


Liam Myers                                                             Jolanda Myers – van der Veer

Wij zijn een aftakking van de School Rokushikan Kyoto in Japan . De hoofd van onze stijl is Morita Tadahiko Sensei, achtste dan hanshi (de hoogst te behalen graad in iaido).

http://www.hollandjikidenkan.